Hvorfor er det vigtigt, at vi spiser
frugt og grøntsager?
Grøntsager
og frugt indeholder mange af de mineraler og vitaminer, som du skal bruge for
at holde kroppen sund og rask. De indeholder også kostfibre, som gør, at de mætter
godt.
De fleste
af os spiser frugt og grøntsager hver dag, men vi kan med fordel spise endnu
flere grøntsager.
Grøntsager og frugt indeholder desuden relativt få kalorier sammenlignet med
slik og andre søde sager. Når du spiser frugt og mange grøntsager er det med til at forebygge
hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse former for kræft.
Grøntsager kan opdeles i fine og
grove grøntsager, hvor de grove grøntsager indeholder flere kostfibre end de
fine grøntsager.
Kostfibre er kulhydrater, der ikke bliver fordøjet i mavetarmkanalen. De fortsætter til tyktarmen og hjælper med at gøre fordøjelsen mere effektiv. Det betyder, at maden hurtigere passerer gennem tarmene. På den måde forebygger man blandt andet forstoppelse. Endelig giver kostfibre en større mæthedsfornemmelse i længere tid.
Fine grøntsager indeholder som regel maks. 1,5 gram kostfibre pr. 100 gram:
- salat, bladselleri, tomat, agurk, peberfrugt og squash
Grove
grøntsager indeholder som regel 2-6 gram kostfibre pr. 100 gram:
- rodfrugter (gulerod, rødbede, selleri, persillerod og pastinak)
- kål (broccoli, blomkål, rosenkål, spidskål, hvidkål, rødkål og grønkål)
-
bælgfrugter (ærter og bønner)
Hvis du
vil se, hvilke næringsstoffer forskellige grøntsager og andre fødevarer
indeholder (fx kostfibre), kan du slå dem op i denne fødevaredatabase.
Anbefalingerne for frugt og
grøntsager
De
officielle Kostråd anbefaler, at vi spiser 6 stykker frugt og grønt om dagen.
Dette svarer til ca. 600 gram grøntsager og frugt. Mindst halvdelen skal være grøntsager.
Børn mellem 4 og 10 år kan nøjes med at spise 300-500 gram frugt og grønt om dagen.
Hvor meget svarer 100 gram grøntsager eller frugt egentligt til?
Ca. en stor gulerod eller et æble.
Men hvor mange grøntsager spiser vi
egentligt?
I Danmark er vi ikke så gode til at følge kostrådene.
I tabellerne nedenfor kan I se, at især de større børn og de
voksne spiser langt mindre end de anbefalede 300 gram grøntsager om dagen.
Tabellerne viser det gennemsnitlige indtag af grøntsager og grøntsagsprodukter i den danske
befolkning for forskellige aldersgrupper. Indtaget i tabellen dækker friske og
forarbejdede grøntsager (fx dybfrosne grøntsager), men ikke kartofler. Kartofler medregnes ikke som en grøntsag, fordi den indeholder meget stivelse og derfor grupperes med andre kilder til kulhydrater i kosten (fx ris, pasta, brød).
Data i nedenstående to tabeller er fra rapporten Danskernes kostvaner 2011-2013.
Kilder:
https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/spis-frugt-og-mange-groentsager/
https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/spis-frugt-og-mange-groentsager/fine-og-grove-groentsager/
https://altomkost.dk/fakta/mad-og-drikke/foedevarer/frugt-og-groent/kostfibre-i-frugt-og-groent/