Protein er et makronæringsstof, der omdannes til aminosyrer, når vi indtager det.
Vi har brug for i alt 20 forskellige aminosyrer til at danne nye proteiner, som vores krop har brug for.
I dette forsøg skal I teste, om
forskellige fødevarer indeholder protein.
I skal lave mindst to opløsninger
- En kontrolopløsning, der be- eller afkræfter, om jeres prøveopløsning indeholder protein
- En prøveopløsning, der består af en madvare samt NaOH og CuSO4
- Evt. flere prøveopløsninger med andre madvarer
Materialer
- 1-4 selvvalgte fødevarer, som I mener indeholder protein. Brug dog ikke fødevarer med stærke farver.
Reagensglasstativ
6 reagensglas
- 8 pipetter
- Kobbersulfat, CuSO4, 0,5M
- Natriumhydroxid, NaOH, 2M
- Ionbyttet vand
- Morter
Sådan gør I
1. Lav et kontrolglas ved at fylde 1 ml ionbyttet vand, 2 ml NaOH og fem dråber CuSO4 i et reagensglas.
2. Gæt på, om jeres fødevare indeholder protein og skriv det i et skema.
3. Lav en prøveopløsning. Afmål 2 ml flydende prøveopløsning med en pipette, som puttes i et reagensglas.
Hvis jeres fødevareprøve ikke er flydende, kan I evt. blande den med ionbyttet vand i en morter til den har en konsistens som en tynd grød og kan komme op i pipetten.
4. Hæld derefter 2 ml NaOH og ca. 5-10 dråber CuSO4 i reagensglasset med prøveopløsningen.
5. Sæt en prop på reagensglasset med prøveopløsningen og ryst prøven i fem sekunder.
6. Hvis farven skifter fra blå til violet, indeholder fødevaren protein.
Farven bliver tydeligere efter et par minutter. Hvis prøven har en svag blå/violet farve sammenlignes den med kontrolglasset.
Hvis farven er den samme som kontrolglasset, indeholder prøven ikke protein.
7. Gentag punkt 2-6 på fire andre fødevarer. Skriv resultatet op i skemaet.
Kilde: Clioonline/biologifaget