Protein er et makronæringsstof, der omdannes til aminosyrer, når vi indtager det.
Vi har brug for i alt 20 forskellige aminosyrer til at danne nye proteiner, som vores krop har brug for.

I dette forsøg skal I teste, om forskellige fødevarer indeholder protein.

I skal lave mindst to opløsninger

  • En kontrolopløsning, der be- eller afkræfter, om jeres prøveopløsning indeholder protein
  • En prøveopløsning, der består af en madvare samt NaOH og CuSO4
  • Evt. flere prøveopløsninger med andre madvarer

Materialer

  • 1-4 selvvalgte fødevarer, som I mener indeholder protein. Brug dog ikke fødevarer med stærke farver.
  • Reagensglasstativ

  • 6 reagensglas

  • 8 pipetter
  • Kobbersulfat, CuSO4, 0,5M
  • Natriumhydroxid, NaOH, 2M
  • Ionbyttet vand
  • Morter

Sådan gør I

1. Lav et kontrolglas  ved at fylde 1 ml ionbyttet vand, 2 ml NaOH og fem dråber CuSO4 i et reagensglas.

2. Gæt på, om jeres fødevare indeholder protein og skriv det i et skema. 


3. Lav en prøveopløsning. Afmål 2 ml flydende prøveopløsning med en pipette, som puttes i et reagensglas.
Hvis jeres fødevareprøve ikke er flydende, kan I evt. blande den med ionbyttet vand i en morter til den har en konsistens som en tynd grød og kan komme op i pipetten.


4.
 Hæld derefter 2 ml NaOH og ca. 5-10 dråber CuSO4 i reagensglasset med prøveopløsningen.


5.
 Sæt en prop på reagensglasset med prøveopløsningen og ryst prøven i fem sekunder.


6.
 Hvis farven skifter fra blå til violet, indeholder fødevaren protein.
Farven bliver tydeligere efter et par minutter. Hvis prøven har en svag blå/violet farve sammenlignes den med kontrolglasset.
Hvis farven er den samme som kontrolglasset, indeholder prøven ikke protein.


7.
 Gentag punkt 2-6 på fire andre fødevarer. Skriv resultatet op i skemaet.


Kilde: Clioonline/biologifaget